„Достойни заплати в НСИ = точна статистика“: Служители на НСИ протестират

Протестиращите подчертаха, че нивото на заплащане в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата

Служителите на Националния статистически институт (НСИ) в Стара Загора се включиха в предупредителна стачка. Основните им искания са за увеличение на работните заплати с минимум 30 на сто.

„Във всички Териториални структури на НСИ има хора, които в края на месеца се прибират със заплати около 700-800 лева чисто, което е изключително ниско заплащане“, каза пред БТА гл. експерт Румен Славов. Той подчерта, че през т.г. при сформиране на националния бюджет за 2023 година „при обсъжданията в бюджетната комисия само четирима депутати подкрепиха увеличението на нашите заплати”. Бяха необходими около 2,8 млн.лв. за вдигане на възнагражденията с 20 на сто“, допълни още Славов. По време на протеста стана ясно, че последното увеличение е било в края на 2022 година с 11 на сто. 

НСИ протест
НСИ протест Източник: БТА

Протестиращите подчертаха, че нивото на заплащане в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 –то място. В недоволството се включиха представители и на синдикат “Подкрепа”.

Служители на Териториално статистическо бюро (ТСБ) – Северозапад в Плевен излязоха също тази сутрин на протест с искания за достойно заплащане на труда им. 

Това е нашият втори протест за тази година- след първия през месец юли, като очаквахме в бюджет 2023 да бъдат повишени заплатите ни. Още тогава казахме, че те са унизително ниски. Средната брутна заплата е около 1300 лв., на много места служителите получават чисто под 1000 лв., каза пред БТА Нина Джорова от протестиращите. Работещите в териториалните статистически бюра сме на 118 място по заплати от 120 различни държавни служители в страната, добави тя.

По време на протеста бе показан и фиш за заплата на служител в ТСБ – Северозапад в Плевен, от който се вижда, че месечното възнаграждение е под 900 лв. след удръжките.

Джорова обърна внимание, че освен за увеличение на заплатите си, служителите в Националния статистически институт настояват и за повече средства за поддръжка на сградите, в които работят. Постоянно ни казват да имаме търпение, да почакаме, но колко още да търпим, когато животът поскъпва всеки ден, каза още тя.

протест НСИ Русе
протест НСИ Русе Източник: БТА

Джорова подчерта, че няма интерес от страна на млади и квалифицирани хора да постъпят на работа в статистическите бюра, защото не биха могли да покриват месечните си разходи с ниските заплати. 

Служители на отдел “Статистически изследвания” в Ловеч към Националния статистически институт (НСИ) се присъединиха към недоволството на колегите си в цялата страна. Те излязоха на протест с плакати: „Ще протестираме толкова, колкото трябва“, „Г-н Денков, защо ни принуждавате да стачкуваме?“, „Не“ на обидно ниските заплати“, „Достойни заплати в НСИ = навременна и точна статистика“, „900 лв. заплата не стига“ и др.

Мая Върбанова, старши експерт и председател на синдикална секция ТСБ – Северозапад, посочи, че заплатите им са на много ниско ниво. „Юли отново бяхме тук и нашите искания не бяха уважени при гласуването на бюджета през август. Искаме достойни възнаграждения за нашия труд, т. е. увеличение с минимум 50 процента в перо „разходи за персонал“, тъй като дисбалансът между нашите заплати и в другите държавни администрации е много голям. При средна работна заплата по данни на НСИ за второ тримесечие в сектор „Държавно управление“ от 2126 лева, нашата средна работна заплата е около 1200 лева“, заяви Върбанова. Тя добави, че голяма част от служителите работят за 1000 лева, а дори и за по-малко, което е унизително.

протест НСИ Стара Загора
протест НСИ Стара Загора Източник: БТА

Цветозария Гатева, началник на отдел “Статистически изследвания – Ловеч”, също подкрепи протестиращите. „В Ловеч работят много малко служители, а работата не е намаляла. Вярно е, че се използват повече технологии, но въпреки всичко се изисква подготовка. Това да си поемат нуждите спокойно, би им позволило за отделят повече време за обучение и подобряване на работата и най-вече качеството на данните“, каза за БТА Гатева.

Цялата новина, както и видео към нея може да намерите на страницата на Вести.бг