Има предпоставка за обявяване на ефективни стачки в държавни администрации, съобщи председателят на САС „Подкрепа” Кремена Атанасова

Има предпоставка за обявяване на ефективни стачки в държавни администрации, обяви във Враца председателят на Синдиката на административните служители „Подкрепа” Кремена Атанасова. По думите ѝ след предупредителните протести през последните седмици обявяването на стачка не е изключено, зависи доколко ще има разум в управляващите и политическите партии, но хората по места сами ще решат дали да преминат към ефективна стачка.

На този етап няколко политически партии са поели ясни ангажименти за увеличение на заплатите в Националния осигурителен институт /НОИ/, посочи Атанасова.  Предложенията ще бъдат гласувани във вторник в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Въпреки че ангажиментите са за увеличение на бюджета за заплати с 8 млн.лв., а не с исканите 12 млн. лв., от Синдиката са готови да направят компромис, ако тези пари бъдат разпределени поравно между работещите, а не процентно, защото има вече огромни разлика в заплащането на едни и други служители, обясни синдикалният лидер.

Кремена Атанасова посочи, че проблем си остават заплатите в Националния статистически институт /НСИ/, където голяма част от служителите получават възнаграждения под 1000 лв. По думите ѝ досега нито една политическа партия и парламентарно представена група не е поела ангажимент за увеличение на заплащането и в Комисията за защита на потребителите. „Това е ключова администрация, която няма как да упражнява ефективен контрол срещу 1000 лв. заплата на инспектор. Най-трагична е ситуацията със заплащането в Комисия по досиетата, където заплатите са често около 600-700 лв.“, посочи още Атанасова.

Тя допълни, че в цитираните администрации работят около 5 хиляди души, а общият ресурс, който е необходим за увеличение на възнагражденията им, е не повече от 16-17 милиона лв.

Умерен оптимист съм за това, което чухме, дотолкова, доколкото всички парламентарни групи (ПГ), без изключение, с някои нюанси, споделиха нашите притеснения за начина, по който са структурирани най-вече доходите в бюджета, каза пред журналисти на 18 юли в парламента президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, след проведени разговори с парламентарно представени формации. 

Прочетете статията в страницата на БТА.