КТ “Подкрепа” и КНСБ настояват за повишаване на доходите

Ръст на доходите с процента на инфлацията до края на годната искат КНСБ и КТ “Подкрепа”. Двата синдиката излязоха с обща декларация към властта. Поискаха срещи с президента и депутатите в новия парламент.

Атанаска Кръстева от КТ “Подкрепа” работи в Националната статистика от 24 години заплатата ѝ не е увеличавана от 2 години.

“В системата на НСИ има служители, които работят с много ниски възнаграждения. Брутна заплата под 1000 лева”, казва тя.

Служителите в Националната статистика искат 30% увеличение на заплатите.

“За 2 години в останали държавни институции са увеличавани неколкократно заплатите, а НСИ е потънало в забрава. Всеки колега ще се лиши с нещо от семейния бюджет, за да може да свърже двата края”, казва тя.

Въпреки че заплатата й е увеличена минимално, Венелина и съпругът ѝ трудно успяват да покрият разходите си за храна ток, вода и облекло.

“Увеличението е минимално. За сметка на цените, които са по магазините и потреблението, което имаме, не се усеща това увеличение откъм заплатата”, казва тя.

Заради поскъпването на живота синдикатите искат ръст на заплатите до края на годината с минимум 18,7%, колкото е отчетената годишна инфлация през септември. Настояват възнагражденията в бюджетния и частния сектор догодина да се увеличат с между 12 и 15% , а минималната заплата да нарасне на 850 лева.

“20 стоки, които ние наблюдаваме на месечна база, вече минаха 50% поскъпване на годишна база. Така че трябва да продължим догодина да компенсираме доходите така, че хората да могат да видят как ще свържат двата края”, каза Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Бизнесът казва, че при нормално развитие на икономиката увеличение на средната заплата с около 12% е възможно. Но прогнозите за следващата година са за спад на икономиката.

“Трябва много внимателно да се прецени дали едно прекомерно увеличение на МРЗ или въобще на нивата на възнагражденията няма да се окаже капката, която ще прелее чашата и ще доведе до увеличаване на рецесията в българската икономика”, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Ако инфлацията продължи да расте и приходите намалеят, бизнесът ще бъде принуден да съкращава служители. Синдикатите се надяват, че новите депутати ще успеят да приемат бюджета за следващата година.

“Ще бъде ужас за държавата, ако ще трябва да работим с 1/12 от бюджета за тази година”, каза Димитър Манолов – президент на КТ “Подкрепа”.

Синдикатите искат излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия, което трябва да се случи през 2024-та година, да бъде отложено. Настояват и спешно да бъде прието ясно и точно определение за енергийна бедност.

“Да се въведат защитени цени изцяло на потреблението на енергийно бедните”, каза Пламен Димитров.

КНСБ и КТ “Подкрепа” са скептични към предложението за въвеждане на две тарифи за битовите потребители на ток. Двата синдиката готвят съвместни протестни акции.

Статията може да видите и прочетете ТУК.

*САС Подкрепа не претендира над правата на използваните в статията материали.

Всички права над тези материали са на техните създатели.