Младежко обучение по програма ЕРАЗЪМ + в гр. Херцогенрат, Германия

През месец юни в гр. Херцогенрат, Германия се проведе младежко обучение по програма ЕРАЗЪМ +.

📌От страна на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ участие взе Боряна Каменова от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.

👉Представяме ви кратките впечатления на Боряна от това синдикално приключение 🙂

Нямаме съмнение, че с такива млади членове в редиците ни САС „Подкрепа“ и синдикалното ни дело ще пребъде!💙

„В първия ден започнахме с групов тренинг, целящ пречупване на вътрешните бариери и позволяващ свободното общуване помежду ни. По обяд посетихме BloteVoeten Park или “паркът на босите крачета”, както предпочитам да го нарека. Гора, в която има различни препятствия, които трябва да преминеш, но уникалното в това преживяване е, че си бос и се усещаш по-свързан със земята. Вълнуващо приключение, зареждащо те с енергия! Имахме и международна вечер, в която всеки представи нещо от своята страна – било то храна или напитка, та дори и музика. От Италия представиха своите известни деликатесни меса и кашкавал. Ние представихме ракията, типичните мезета като филе Елена, както и нещо сладко – локум. Вечерта беше изпълнена с опознаване помежду ни, веселие, танци и песни.

На втория ден започнаха уъркшоповете като опциите бяха “не по-малко от два уъркшопа” от следните: социална медия, реновиране и рециклиране, експериментално обучение.

Взех участие в първите два и на следващия ден.

На уъркшоп „Реновиране и рециклиране“ участниците създадоха от привидно непотребни материали: чанти, саксии, хранилки за птици и декори за градина. В този ден посетихме и близкото университетско градче, което е известно със своите термални извори – Аахен. Впечатление ми направи колко е подредено, изчистено и спокойно. Жителка на града ни заведе в обособен парк за отдих, който всъщност е направен с общите усилия на всички жители на града тъй като мястото е предназначено за строеж на социален дом в близкото бъдеще. Към момента жителите засаждат зеленчуци, плодове и подправки там. Целта им е мястото да бъде озеленено и да има истински вид на парк.

Аахенската катедрала също заслужава да бъде спомената. Тя е богато културно наследство за града. Легендата гласи, че за построяването й жителите поискали помощ от дявола, защото не им достигали пари. Дяволът, за компенсация за оказаната помощ, искал да открадне душата на първия човек, който влезе в катедралата – това е свещеникът, който ще я освети. Когато строежът приключил, жителите надхитрили дявола като пуснали вътре първо вълчица. Нейната душа била отнета, а в яростта си дяволът тръшнал с все сила вратата на катедрата, като вследствие пръстът му останал в устата на лъва-дръжка. Интересното е, че палецът можеш да го докоснеш при отварянето на голямата бронзова врата.

На следващия ден продължихме с уъркшоповете до обяд, а следобед участвахме в кратко интервю и видео, което цели популяризиране на този вид проекти. Завършихме обучението със създаването на дърво, на чиито клони в групи от двама участници, трябваше да напишем кратко послание. Вечерта пък се събрахме около лагерния огън – още един сплотяващ момент.

Завършвам със следните думи, които оставих с помощта на останалите участници: “ Заедно сме по-силни.” По-силни сме, защото въпреки че сме от различни страни, любовта към природата е тема, която като корените на едно дърво ни обвързва, независимо колко далеч се намираме едни от други. Синдикализма също се олицетворява с думата „ЗАЕДНО“ – само заедно, сплотени и солидарни ще съумеем да браним своите права и да живеем в един по-добър свят!“