СИНДИКАЛНИ НОВИНИ ОТ ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР В ЕВРОПА – EPSU – МАЙ 2022 Г.

Солидарност с арестуваните синдикалисти в Беларус, филиали в Украйна и още

На 4 и 5 май лидерите на синдикатите в областта на обществените услуги в Европа се срещнаха за първи път от началото на пандемията и разгледаха много натоварен дневен ред. Изпълнителният комитет на EPSU започна със спешни обсъждания на събитията в Беларус и Украйна.

Беларус

На срещата бе изразена солидарност с лидерите на независимата беларуска синдикална конфедерация BKDP, много от които бяха арестувани на 19 април, като някои от тях все още са в затвора. Използвахме случая да приветстваме и един от филиалите на BKDP – синдиката на медицинските работници SPB – като нов член.

Украйна

Валерий Матов, председател на профсъюза на ядрените работници и член на Изпълнителния комитет на EPSU за Украйна, се присъедини към чрез видеовръзка. Той обрисува мрачна картина на това, с което се сблъскват работниците в Украйна – разрушени работни места, атаки срещу болници и медицински заведения, агресия и военни престъпления, заедно с огромни социални и икономически разходи. Валерий благодари на колегите си синдикалисти в Изпълнителния съвет и на много други, които не присъстваха, за тяхната солидарност. На срещата бяха обсъдени ценностите на синдикалното движение, съпротивата по време на война и при авторитарни режими и какво очакваме от избраните представители на EPSU. След това се взе трудното решение да бъде замразено членството на руските филиали. Ще бъде важно да изградим обща визия за това как Европа отново да постигне мир и сигурност и как да работим за демокрацията и социалния прогрес след войната.

Приветстваме нови членове

Заедно с SPB приветствахме още няколко нови членове – SPAL, финландския синдикат на пожарникарите и спасителите, CFDT finance (митници, данъци, министерство) от Франция, синдиката за социални грижи STSSSS от Португалия и синдиката на работещите в електроразпределението от Сърбия.

Конгрес на EPSU 2024

Бяха обявени датите на следващия конгрес на EPSU – 17-20 юни 2024 г. в Букурещ, Румъния. През ноември ще създадем комисиите за подготовка на конгреса. Конституционната комисия ще разгледа въпроси като замразяването на членство, докато комисията по резолюциите ще разгледа ключовите въпроси, пред които е изправена федерацията, като организирането и набирането на персонал и социалния диалог. Междувременно Изпълнителният комитет одобри работната програма, обхващаща периода до Конгреса, и таксите за членство за 2023 и 2024 г.

Солидарност

Изпълнителният комитет изрази подкрепата си за стачката на финландските общински работници. Около 80 000 работници в 10 града стачкуваха, за да подчертаят пред работодателите необходимостта от по-високо заплащане и по-добри условия. Това е борба, която водят много синдикати, тъй като работниците в цяла Европа все по-трудно свързват двата края поради нарастващата инфлация и по-високите разходи за храна и енергия. Работниците в обществените услуги заслужават увеличение на заплатите. Изпълнителният комитет изпрати своята подкрепа и на две групи работници, които EPSU представлява и които играят ключова роля в нашите общества: пожарникарите и акушерките, тъй като 4 май е Международен ден на пожарникарите, а 5 май е Международен ден на акушерката.

23 юни 2022 г. е Европейски ден за действие

Организацията на обединените нации е определила 23 юни за Ден на обществените услуги, за да отбележи приноса на работещите в обществените услуги за нашите общности. За нас това е и ден за действие срещу строгите икономии, приватизацията, комерсиализацията на грижите и обществените услуги. Това е ден на действия за по-високо заплащане, по-добри условия на труд, повече персонал и ресурси за предоставяне на качествени услуги, от които хората се нуждаят и които заслужават. Молим всички профсъюзи да се присъединят към отбелязването на този ден. Заедно с белгийските профсъюзи и холандската FNV ще организираме акции в Брюксел. Очакваме един успешен ден на демонстрации, за да покажем на работодателите, правителствата и другите нашата обща цел да постигнем промяна и друг свят – един по-добър свят!