СИНДИКАЛНИ НОВИНИ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР В ЕВРОПА – EPSU – ЮЛИ 2021 г.

РЕЗЮМЕ:

 • Франция: Всички синдикати за публични услуги подписват споразумение за работа от вкъщи.
 • Норвегия: Важна победа на апелативния съд за работниците в социални грижи.
 • Германия: Споразумение, което запазва работните места на 126 000 държавни работници след дигитализация.
 • Португалия: Синдикати се противопоставят срещу заплащането и политиките за договаряне на компания за отпадъци.
 • Ирландия: Синдикати искат бързо налагане на законът за дистанционна работа.
 • Чехия: Синдикат на здравните работници показва реалните КОВИД добавки.
 • Дания: Синдикатите подкрепят експеримента на общината за четиридневна работна седмица.
 • Великобритания: Синдикат приключва дългосрочен спор с петролна компания.
 • Австрия: Синдикати публикуват отворено писмо за образованието в ранните години.
 • Белгия: Синдикат на здравните работници атакува провала на работодатели да подпишат споразумение.
 • Словения: Синдикат на здравните работници критикува липсата на социален диалог и блокадата на синдикатите.
 • Холандия: Ново колективно договаряне обхващащо провинциалните общини.

ФРАНЦИЯ

Всички синдикати за публични услуги подписват споразумение за работа от вкъщи

На 13 юли всички девет синдикални федерации в публичната администрация подписали ново споразумение, важащо за целия публичен сектор. Договора задължава работодателите от трите клона на администрацията – местни служби, министерства и болнични услуги – да започнат преговори за влизането в действие на споразумението на местно ниво от 31-ви декември тази година. Споразумението обхваща всички главни проблеми свързани със здраве и безопасност, равенството между половете, защита на личните данните и поверителност, работно време и правото на прекъсване от работа. Условията на правото на изключване са регламентирани в споразумения, договорени на съответното ниво. Работници на пълен работен ден могат да работят от вкъщи три дни в седмицата. Добавката за работа дистанционно е 2,50 евро на ден, като може да достигне 220 евро на година. Тези суми се отнасят за министерствата и болничните служби, но конкретната сума за местните власти е оставена на местните преговори.

НОРВЕГИЯ

Важна победа на апелативния съд за работниците в социални грижи

Синдикатът Fagforbundet празнува важна победа в апелативния съд за 22 от неговите членове в дело, заведено срещу компания за асистентски грижи Стенди. В решението се казва, че работниците са несправедливо категоризирани като „консултанти“, а не като служители, което ги лишава от право на отпуск и пенсия. Профсъюзът смята, че решението ще има важни последици върху частния сектор и призовава работодателската организация на НЗО да гарантира, че нейните членове зачитат решението и прекратяват практиката на класиране на някои работници като „консултанти“. Стенди са осъдени да платят 2,3 млн. евро на работниците като компенсация и да поемат разноските по делото – 1,7 млн. евро.

ГЕРМАНИЯ

Споразумение, което запазва работните места на 126 000 държавни работници след дигитализация.

Административния синдикат ver.di е сключил колективен договор, който ще запази работните места на 126 000 работници след дигитализирането във федералното правителство, който ще влезе в сила от 1 януари 2022 г. Договорът ще се прилага, дори когато има значителни промени в изискванията или условията на работа в резултат на цифровизацията .

Синдикатът твърди, че договорът ще позволи на работниците да се възползват от цифровизацията без да се притесняват, че могат да изгубят работното си място. Той включва механизми, осигуряващи работни места и необходимото обучение за тях, като същевременно гарантира и заплатите. Служителите, които загубят работата си, в следствие на дигитализирането, или им се налага да си намерят нова, ще имат право на обучение и заплатите им ще бъдат защитени, ако на новото място заплащането е по-ниско. Плащанията за мобилност и рамковите разпоредби за мобилни форми на работа също са включени в споразумението.

ПОРТУГАЛИЯ

Синдикати обвиняват компания за отпадъци за заплащането и политиките им за договаряне.

Общинския синдикат STAL се присъедини към индустриалния съюз FIEQUMETAL в поредица от публични „трибунали“, за да оповести пред обществото EGF/Mota&Engil – компания за отпадъци и строителство като некоректна. Целта на синдикатите е да разкрие ниските заплати и невъзможността да спазва колективното договаряне. Съвместната акция стартира в Коимбра в централна Португалия на 12 юли, преминавайки към Гимараеш в северната част на страната на 20 юли, като следващите събития са планирани за 26 юли и 2 август. Двата профсъюза твърдят, че компанията им отказва правото на колективно договаряне, като същевременно поддържа несигурни условия на труд.

ИРЛАНДИЯ

Синдикати искат бързо прилагане на законът за дистанционна работа.

Синдикатите на работниците в публични услуги Fórsa и SIPTU приветстват новата правителствена „Декларация за смесена работна политика“, която ще подпомогне преминаването на държавната служба от досегашните разпоредби, свързани с пандемията, за дистанционна работа към дългосрочно “смесено работно време” между септември 2021 и март 2022. И двата синдиката искат промените да влязат в сила не само за правителствените служби и агенции, но и за целия административен сектор. Те също подчертават значението на някои от ключовите точки на изявлението като последователността на изпълнението, прозрачност и справедливост по отношение възможността за работа от разстояние, както и прилагането на основни мерки свързани с работното време – здравето и безопасността, правата за поверителност и защита на данните. 

ЧЕХИЯ

Синдикат на здравните работници показва реалните КОВИД добавки.

Синдикатът на здравните работници OSZSP разкри широко разпространени проблеми с бонусите за КОВИД, които би трябвало да бъдат платени на работещите в здравни и социални грижи. Синдикатът успя да договори редица допълнителни плащания за болнични работници, парамедици, социален персонал и други специалисти в тези сектори. Например здравните специалисти в болниците могат да получат до 25 000 крони (975 евро) на месец (максимум 75 000 крони, 2920 евро) и други болнични работници по 10 000 крони (390 евро) на месец (максимум 30000 крона, 1170 евро). Въпреки това, от OSZSP твърдят, че работниците рядко получават високи бонуси, често има забавяне или изобщо не им се изплащат. Освен това, синдикатът казва, че някои доставчици на здравни услуги използват парите за допълнителните плащания, за да плащат извънреден труд или да покриват други здравни разходи.

ДАНИЯ

Синдикатите подкрепят експеримента на общината за четиридневна работна седмица.

Местния държавен синдикат HK Kommunal приветства решението на общината на Solrød, на югозапад от Копенхаген, да дадат на своите административни работници възможността да работят четири дни в  седмицата. Служителите ще могат да изберат дали да дойдат до офиса, да се трудят от вкъщи или да не работят този ден. Единственото изискване е да имат 37 отработени часа през седмицата. Общината твърди, че ще помогне за набирането и задържането на компетентен персонал. Програмата започва от 1 септември и ще се прилага в следващите две години.  Инициативата е по пример на общината Odsherred, която първа наложи по-кратка работна седмица. Резултат е бил, че работниците са станали по-продуктивни. HK Kommunal одобрява възможността да се предоставя на служителите по-голяма гъвкавост, но подчертава, че не трябва да се въвежда схемата като мярка за намаляване на разходите.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Синдикат приключва дългосрочен спор с петролна компания.

Енергийният синдикат GMB обяви, че спорът им  British Gas за агресивната им политика за уволняване и наемане на работници, е приключил. Членовете им са гласували три към едно за нова сделка. Около 7000 британски газови инженери организираха 44-дневна стачка, след като компанията заплаши, че ще ги уволни, ако не се подпишат на пагубни промени в техните условия на работа. Новата сделка предлага подобрения на ставките за извънреден труд и плащанията за несоциални часове, поставя ограничения за размера на несоциалната извършена работа, отменя решението за затваряне на пенсионната схема с дефинирани доходи за начинаещи и отваря вратата за 500-те уволнени да се върнат. GMB казва, че никога няма да забрави ненужните действия на British Gas и че новото споразумение е факт, благодарение на голямата жертва на членовете му. 

АВСТРИЯ

Синдикати публикуват отворено писмо за образованието в ранните години.

Синдикатите, представляващи работниците в образованието в ранна възраст от публичния и частния сектор, се присъединиха към Конфедерацията, за да публикуват отворен писмо, чрез което задават пет ключови въпроса към правителството. Докато пандемията продължава и работниците в този сектор се изправят пред предизвикателства й, синдикатът иска да знае има ли план за национално тестване за КОВИД, какви са мерките, които ще възпрат вируса; кога работниците ще получат допълнителни възнаграждения за усилията, които са положили и за рисковете, пред които са се изправили и каква гаранция може да бъде дадена, че синдикатите могат да изкажат своите искания пред консултативния съвет за начално образование.

БЕЛГИЯ

Синдикат на здравните работници атакува отказа на работодатели да подпишат споразумение.

Синдикатът CNE/CSC критикува работодателите в здравния сектор, след като се противопоставят да подпишат пет ключови колективни споразумения за подобряване на условията на труд. Споразуменията са договорени следвайки главното социално споразумение, подписано миналата година и заради което са отпуснати 1 млрд. евро на сектора. От 1 юли е въведен нов план на заплатите във федералните здравни сектори и много от служителите са получили увеличение на заплатите, някои с 10%. Въпреки това, работодателите не са подписали договорите, които осигуряват стабилност на работните графици и трудовите договори (включително повече часове за работещите на непълно работно време и постоянни договори за временен персонал); ангажимент за пет дни непрекъснато обучение на година до 2027 г. и задължение за съгласуване на общ план за обучение; по-добро обучение на персонала за справяне със сложността на разпоредбите; социален надзор върху създаването на болнични мрежи и мерки, свързани с консултативни органи и процеси. Те не включват други въпроси, които тепърва трябва да бъдат решени, свързани с празниците, баланса между професионалния и личния живот, договореностите в края на кариерата и други мерки, които могат да допринесат за справяне с недостига на персонал.

СЛОВЕНИЯ

Синдикат на здравните работници критикува липсата на социален диалог и блокадата на синдикатите.

Синдикат на здравните работници се съюзи с конфедерални представители, за да разкритикуват предложеното изменение на Закона за здравеопазването и осигуряването. Синдикатите твърдят, че изменението е отмъщение за скорошните протести на синдикатите срещу правителствената политика и синдикатите и работниците няма да бъдат представени в органите за управление на здравните институции. Синдикати и конфедерации от всички сектори са взели участие в протестите, заради отказа на правителството да съдейства за създаването на социален диалог. Това е поредният пример за неспособност на правителството да се консултира и да предложи мерки за ограничаване на ролята на синдикатите. Синдикатите изявяват силно искане, правителството да се ангажира с за мерки, необходими за реформиране на здравната служба.

ХОЛАНДИЯ

Ново колективно договаряне обхващащо провинциалните общини.

FNV и други синдикати са договорили колективен трудов договор, обхващащ работещите в провинциалните съвети, който ще важи до 31 декември тази година. Заплатите се увеличават с 50 евро от 1 януари 2021 г. с допълнително увеличение от 1,2% от 1 юли. На 1 септември ще бъде направено еднократно плащане в размер на 750 евро (пропорционално за трудещите се на непълно работно време) като оценка за гъвкавостта, показана по време на КОВИД кризата. Споразумението също включва разпоредба за осигуряване на устойчивост на заетостта, обхващаща родителски отпуск, мерки за подпомагане на по-възрастните работници и помощ за служители, изправени пред големи непредвидени житейски събития. В началото на преговорите за следващото споразумение ще се отворят и темите за подкрепата за работниците до пенсионна възраст и промяна на методите на работа, включително дистанционна работа, като се разглежда и улесняването и възстановяването на разходите.

Повече информация по темата, може да намерите на страницата на EPSU с новините на английски език.