Служителите на КЗП излязоха на стачка

Те настояват за увеличение на заплатите

Служителите на Комисията за защита на потребителите излязоха на едночасова стачка. Те настояват за ръст на средствата за заплати с 60%. Възнагражденията, които получавали в момента, не били променяни от години.

От КТ „Подкрепа” обясниха, че заплащането в КЗП варира спрямо длъжностите, но средната брутна заплата е около 1000 лева. Обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, изтъкват от синдиката и добавят, че заплатите на служителите не са увеличавани от 2020 г.

Служители, излезли на протест, заявиха, че заплатите в КЗП са средно около 1000 лв., като някои са и под 900 лв. Те определиха заплатите като унизителни, а отговорностите им са големи. Директорът на КЗП за Бургас, Сливен и Ямбол каза, че директорите нямат право да протестират, но тя е със служителите, защото ги подкрепя изцяло.

„Служителите в КЗП не са получавали увеличение от 2020 година. Всички видяхме и усетихме колко бурни инфлационни процеси имаше миналата година. Да поставим акцент на храната – при тези заплати, които взимат това е основният разход. Очевидно е, че със заплати от 2020 г. стандартът им на живот е намалял драстично”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Може да видите новината тук.