Служители в държавната администрация готвят протести. Настояват за увеличение на заплатите

Работещи в различни структури на държавната администрация подготвят протести от следващата седмица. Те настояват за увеличение на заплатите в проектобюджета за 2023-а година.

Зрее социално напрежение в Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт, Комисията по досиетата и други структури, каза за Българското национално радио председателят на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ Кремена Атанасова:

“В навечерието на приемане на бюджета зрее напрежение поради липса на увеличение на заплатите. На хората им омръзна да очакват вече три години светлото бъдеще, което все идва от следващата година. По тази причина сме толкова ядосани. Опитват се да ни кажат, че администрации, чиито заплати миналата година са били увеличени, няма да се увеличат. Това само по себе си може и да е вярно, но има такива, които не са увеличавани три години“.

Кремена Атанасова (в средата) - председател на Синдиката на административните служители

Исканията за ръст на заплатите варират в различните ведомства:

“В предишните няколко години имаше различен подход към различните администрации, ако миналата година някъде е имало увеличение, може да е било от 3 до 23%. Ние се опитваме балансирано да искаме справедливото увеличение на работещите“, обясни Атанасова.

Първото четене на проектобюджета за 2023-а година ще бъде в Народното събрание във вторник.