Служители от държавната администрация готвят протести с искане за по-високи заплати

Безсрочна ефективна стачка в НОИ и комисията за защита на потребителите готвят от КТ “Подкрепа”. Докато управляващите не намерят пари за 30% увеличение на заплатите им, служителите в двете институции се заканиха, че може да спрат работа. В протестна готовност са и работещите в Националната агенция за приходите, Агенция Пътна инфраструктура и Националният статистически институт.

В края на миналата година заплатите в НСИ са увеличени с 11%. Сега средното възнаграждение там е 1000 – 1200 лева.

“Имаме една колежка, която е с 900 лева заплата брутна. Това е човек с висше образование. От 120 държавни администрации и агенции ние – НСИ по възнаграждение сме на 114 място”, заяви Рая Петрова – председател на КТ “Подкрепа” в НСИ.

Заради COVID пандемията заплатите на служителите в НСИ не са увеличавани през 2020 и 2021 година.

“Искаме минимално да ни се увеличат заплатите с около 400 лева на човек за всички. Искаме и да се увеличат средствата за издръжка на института. Сградата ни не се е ремонтирала, компютрите ни не са се сменяли от години”, заяви Рая Петрова.

Ако не бъдат чути служителите на Националната статистика ще излязат на протест. Недоволство заради ниски заплати има в НОИ и КЗП. Там дори обмислят безсрочна ефективна стачка.

Там знаете, че беше проведена едночасова предупредителна стачка. И това е следващата стъпка, която хората ще предприемат, в случай че няма пари за тях. НОИ отпуска и изплаща пенсиите, обезщетенията за безработица, майчинството, болничните. Така че последствията ще бъдат в тази посока”, заяви Кремена Атанасова – председател на Синдиката на административните служители, КТ “Подкрепа”.

По-високи заплати искат и служителите в НАП, тол системата, Агенцията за борба с градушките, селскостопанската академия и БНР.

“Може би тези колеги няма да издържат и най-вероятно ще излязат на улицата. Исканията са за компенсиране на инфлацията от 2021 година досега, която е в размер на 30%”, заяви Тодор Капитанов – вицепрезидент на КНСБ.

Проектобюджетът за тази година предвижда 10% увеличение на заплатите, но само за служителите, чиито възнаграждения не са повишавани през миналата година. Синдикатите планират протестни акции в цялата страна.