Социалните работници протестираха за час, готови са за продължителна ефективна стачка

Социални работници от 35 дирекции “Социално подпомагане” в цялата страна проведоха днес едночасова предупредителна стачка. Досега те протестираха символично, но заявиха, че са готови на продължителен ефективен протест.

Протестът, организиран от КТ “Подкрепа”, е за 40% увеличение на заплатите, както и да бъде въведено задължително условие работещите в системата да са само с висше образование. Кремена Атанасова от синдиката обясни:

“Проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лева”.

Едночасовият предупредителен ефективен протест е за стартова заплата от 1000 лева, като преди това се настоява депутатите да гласуват с бюджета на второ четене 15% увеличение на възнагражденията за Агенция социално подпомагане. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, както и средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно.

Велико Търново

Социалните работници във Велико Търново изключиха компютрите си и спряха да обслужват граждани в 10.00 часа. “Търпението се изчерпа от това, че трудът ни не е достойно заплатен. Ние работим с изключително уязвими групи от хора. Опитваме се да бъдем винаги вежливи и търпеливи”.

“На всичкото отгоре ни отнеха класа, това компенсираше до известна степен възнаграждението”.

“Много задължения, много отговорности, а в действителност заплащането си остава почти едно и също”, заявиха участници в протеста пред БНР.

Василка Стоименова, председател на синдикалната секция към КТ “Подкрепа” в Дирекция “Социално подпомагане” – Велико Търново, заяви:

“Министърът очевидно е безсилен в работата с народните представители. Чрез министъра на финансите той е направил предложение за още 5% увеличение на бюджетната рамка на социалното министерство за работни заплати, но е останало само искането и на първо четене това увеличение не е прието. Ние с този едночасов предупредителен протест не фокусираме вниманието на министъра, а искаме да привлечем вниманието на народните представители, ако благоволят – въпрос на добра воля е. 5% в паричен израз са 5 млн. Ние ще настояваме за минимална заплата за длъжността от 1000 лева”. 

Социалните работници предупредиха, че са готови и на по-продължителна ефективна стачка:

“Ефективна стачка без компромиси. Няма друг вариант явно. Евентуално 24-часова стачка ще е следващата стъпка”.

Благоевград

Служителите от дирекциите за социално подпомагане в областБлагоевград, които се включиха в едночасовата предупредителна стачка, останаха на работните си места, но не извършваха професионалните си задължения. Те подчертаха голямата пропаст между огромните си отговорности и ниската оценка на труда им, проблем, който е неглижиран години наред.

Правят се и компромиси с образователния ценз, алармира Гинка Григорова, председател на синдикалната секция към КТ “Подкрепа” в Дирекцията за социално подпомагане в Благоевград:

“Ние носим изключително голяма отговорност в нашата работа. Затова едно от исканията ни бе да се внесе предложение в Министерски съвет за промяна на класификатора на длъжностите в администрацията, като за минимално изискване за образователната степен при заемане на длъжността “социален работник” да бъде бакалавър”.

15-те процента увеличение на заплатите в сферата на социалните услуги, за които се бори министър Бисер Петков, са недостатъчни, за да компенсират  ниските нива, които търпим години наред, категорична беше Гинка Григогорова и заяви, че се подготвя тридневна ефективна стачка, ако няма политическо решение.

Пловдив

Исканията, които издигат протестиращите са седем, заяви Марияна Георгиева от КТ “Подкрепа” в Пловдив. Тя подчерта, че протестът е насочен и срещу лошите условия на труд в системата, а социалните работници са “тези, които работят с хората с увреждания, децата в риск, самотните възрастни хора, хората с доходи под прага на бедността”.

Бургас

В Бургас 66 от всичките 89 служители в Социално подпомагане спряха да обслужват клиенти. Красимир Миланов, председател на синдикалната структура на КТ “Подкрепа” в дирекцията в града, коментира: 

“Работата е тежка, има много голямо текучество. Особено в “Закрила на детето” постоянно хората напускат, защото заплатите са малки. Назначават новите служители с 600 лв. и след половин година им дават още 60 и стават 660 лв. Младите колежки взимат някъде около 510 лв. Ако няма кой да ги издържа, никой не седи. Ние сме само двама мъже социални работници в цялата дирекция и то защото жените ни издържат”.

Сливен

По-високи заплати и нормални условия на труд поискаха и социалните работници от териториалната дирекция “Социално подпомагане” в Сливен, които също прекратиха работата си с клиенти за час.

Областният координатор на КТ “Подкрепа” Емил Петков обяви още, че към момента не се предвижда преминаване към безсрочни стачни действия.

Подкрепа от ВМРО

“Тези 5%, които министър Бисер Петков би искал от НС, предполагам, че цялата ни група “Обединени патриоти” ще подкрепи безапелационно. Трябва да бъдат увеличени заплатите на тези служители“, декларира в предаването “Преди всички” д-р Калин Поповски – зам.-председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ВМРО.

“Второ четене е точно мястото, където се коментират пропорциите и детайлите на самия закон. Предполагам, че цялата наша група, а може би и колегите от ГЕРБ, ще подкрепи министър Петков за тези 5 млн. лв. Тези хора наистина работят при недобри условия, работят години на ниски доходи. Те заслужават добро отношение на държавата към тях”, коментира д-р Поповски. Той обяви, че ще им помогне и в класификатора на длъжностите да има също промени.