Стачкуващите служители на НОИ блокираха сградата в София

Повече от 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна излязоха на протест с искания за по-високи заплати. В София за час към 10 часа служители излязоха и блокираха входа на сградата.

Конкретните им искания са 30% увеличение на заплатите, което да влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2023 г. Недоволството е организирано от синдикатите КТ “Подкрепа” и КНСБ. Заради липса на действащ бюджет за 2023-а обаче в момента възнагражденията няма как да бъдат актуализирани.

Заради недоволството имаше временно забавяне в обслужването на някои граждани, но към обяд работата тече нормално.

„Заплатите ни паднаха много ниско. В момента, в който започнах работа, бях с прилична заплата. Тогава отглеждах малки деца и успявах да си покривам нуждите. Сега, без да работи мъжът ми в чужбина, няма да мога да се справя“, каза Фани Танева от отдел “Изплащане на пенсии” в НОИ.

Снимка: bTV

„В момента няма как да бъдат изпълнени исканията им. Трябва да се приеме нов бюджет на ДОО“, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Служителите на осигурителния институт изразиха готовност да преустановят работата си, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Новината както и видео репортаж може да намерите ТУК.