Структури на държавната администрация се готвят за протест

Нараства напрежението сред служителите в държавните администрации. Това посочват от КТ “Подкрепа”. Оттам посочват, че твърде малко се говори за проблемите им, които се задълбочават през годините, предаде БНР.

Много структури от държавната администрация остават без увеличение на заплатите и тази година. Една от причините за това е липсата на приет държавен бюджет. За проблема допринася и високата инфлация. Средната заплата към момента в администрацията е около 2000 лв., посочи Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа”.

Очаква се работещи от три структури – Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата скоро да изразят своето недоволство под формата на протестни действия.

Все още се обсъжда кога и къде ще се проведат протестите.

Проучване на синдиката сред служители от държавната администрация в цялата страна показват, че хората смятат, че са необходими промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служител. Оказва се, че тези работници имат по-малко права от колегите им в частния сектор, посочи Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа”.

От няколко години държавните служители нямат право на клас прослужено време, допълни Григорова. Проблем се оказва и годишната им атестация. Към момента те получават 70% от полагащото им се възнаграждения, като останалите 30% се отпускат след оценка от преките им ръководители.

Снимки от събитието може да видите ТУК

Тази статия е взета от БНР.