С юмруци и с лентички по ръцете протестират статистиците в Бургас

Със стиснати юмруци и с лентички по ръцете ще премине днешният протестен ден на статистчиите в Бургас. 32-ма са служите по щат, които работят в НСИ Бургас. Те блокираха входа на сградата срещу КАТ за половин час тази сутрин.

Много от тях бяха залепили фишове от последните си заплати, рекапитулация от месец юни. Всички заплати на младши, старши и главен експерт се движат в диапазона около 1000 лева.

„Считам, че тези заплати, които получаваме за труда, който полагаме, имаме работа и на терен, т.е. ходим, обикаляме по домакинства, връщаме се и имаме статистическа работа на място, така че заплащането е мизерно. Мизерно заплащане!“, категорична е Атанаска Кръстева, началник-сектор на Бизнес статистика в НСИ Бургас.

По думите й трябва поне 50% увеличени на заплатите, за да продължат да работят и да не изнемогват.

„Трябва поне около 1500 лева да получава всеки един служител, т.е. някакво увеличение с поне 500 лева, за да може да вземем глътка въздух. И ние, и семействата ни да се чувстват по-добре. Аз лично имам син, който е студент в Германия, налага се да му помагам, като майка и съответно пренебрегвам себе си, ям хляб и сол, за мен всичко може, но искам да мога да помагам на детето си“, с болка казва Кръстева.

Това е първият протест, но стачните действия ще продължат, заканват се служителите на НСИ. Ако не бъдат чути, между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, другата седмица се предвижда да има протести и пред Областната администрация.

Има голямо текучество на служители, напускат много хора поради ниските заплати, а един статистик да се обучи са нужни поне две години. Вдигането на заплатите ще облекчи това текучество. Протестиращите се оплакаха и от условията, в които работят. Сградата има нужда от ремонт, но пари няма.