Тристранката подкрепи, но не единодушно, бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно трите бюджета – на НЗОК, на ДОО и държавния бюджет за 2023 г. Това обяви след срещата финансовият министър Асен Василев, предава БНТ.

Бюджетът на НЗОК е подкрепен от 6 организации. Единствено от Българска-търговско промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Според вицепремиера Мария Габриел добра новина е, че държавата ще поема разходите за инвитро процедурите.

Бюджетът на ДОО беше подкрепен от 5 организации. Асоциацията на индустриалния капитал и КТ “Подкрепа” не го подкрепят.

Проектът на държавния бюджет за 2023 беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ “Подкрепа”.

Държавният бюджет е в представените рамки – 3% дефицит, 1.8% ръст на икономиката, 8.7% инфлация, запазени социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи, каза Василев.

Проектобюджетът 2023 стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%. Новият бюджет е направен при растеж на икономиката от 1,8% и средногодишната инфлация – 8,7 на сто. Направени са корекции – като са увеличени приходите с 4 млрд. и 700 млн. лева, а разходите са намалени с 3 млрд. и 600 милиона.

С новия бюджет се предвижда да бъде запазен размерът на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

Оригиналната статия на Труд може да прочетете ТУК.