Служителите в три държавни институции се готвят за едночасови протести, съобщиха от КТ “Подкрепа”

В три държавни структури се обсъжда готовността за протестни действия с искане за по-добри условия на труд и повишаване на заплатите. Служителите в Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата все още не са уточнили дата и форма на демонстрацията, но това предстои да се случи скоро. Това обяви в Бургас Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа”.

По думите ѝ напрежението сред служителите в редица държавни структури нараства в контекста на липсващ държавен бюджет за тази година, което на практика замрази заплатите, допълнителен удар е и високата инфлация. Средната заплата в сектора към днешна дата е около 2000 лева, посочиха от КТ “Подкрепа”, позовавайки се на данни на националната статистика. 

“Предвид високите цени на хранителните стоки, Комисията за защита на потребителите играе ключова роля. Тя трябва да упражнява контрол, в нея работят едва 200 души и то в цялата страна. Тези служители получават заплати под 1000 лева. Тук, разбира се, трябва да изключим висшите ръководни длъжности. В същата ситуация с малко служители и ниски месечни възнаграждения са поставени и колегите им в Комисията по досиетата. В Националния статистически институт също си дават сметка, че трудът на служителите не е оценен, защото с 800-900 лева брутна заплата не може да се живее нормално”, коментира Атанасова. 

От думите ѝ стана ясно, че бъдещите протестни демонстрации най-вероятно ще бъдат едночасови. “По закон нямаме задължение да уведомяваме предварително за едночасов протест. В случай, че не постигнем успех и няма увеличение на заплатите и подобряване при условията на труд, ще се предприемат активни стачни действия”, посочи още Кремена Атанасова. 

Снимки от събитието може да видите ТУК

Тази статия е взета от БТА.