САС “ПОДКРЕПА” НАСТОЯВА ЗА ОТГОВОРИ ОТНОСНО СМЯНАТА НА ДИРЕКТОРА НА АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
ОТ 48-МО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Считано от 20.12.2022 г. бе освободен от длъжност Изпълнителният директор на Агенция по заетостта – г-н Смилен Вълов. От този момент, при Синдикат на административните служители „Подкрепа“ продължават да постъпват запитвания от наши синдикални членове относно причината, поради която е извършена поредната политическа рокада от служебното правителство, и за която служителите не могат да намерят основателна и обективна причина.

Ръководството на САС „Подкрепа“ намира задаваните въпроси и наблюдаваното брожение в структурите на Агенция по заетостта за напълно основателни и лесно обясними. За краткото време, в което г-н Вълов бе начело на агенцията, бе наблюдаван процес на отчетливо преодоляване на характерните за последните години насаждане на страх, психически тормоз и безпардонен натиск спрямо редовите служители. Налице бе видимо нормализиране и подобряване на взаимоотношенията между ръководство и подчинени. Служителите получиха необходимата и желана от тях глътка спокойствие, както и нужната предвидимост за своето работно място и кариерно развитие. През този период възнагражденията на заетите в АЗ бяха двукратно увеличени, реализираха се забавяни с години обществени поръчки за електронизация на дейността на агенцията, електронизира се деловодната система. Буквално часове преди необяснимото освобождаване на изпълнителния директор бяха отчетени рекордни положителни резултати и тенденции в дейността на Агенция по заетостта. Постигнатото през месец ноември 4,4 процентно равнище на регистрираната безработица в страната е най-нискaта стойност на показателя за този месец от съществуването на административната статистика на институцията.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящото, от името на членуващите в САС „Подкрепа“ служители на Агенция по заетостта, публично и открито задаваме въпроса, какви са обективните мотиви за извършената смяна на изпълнителния директор на агенцията. Нашите членове, а и българските граждани въобще очакват ясен и аргументиран отговор. Липсата на такъв, ще остави не само у нас, но и у цялото общество горчивия привкус на съмнение в същинските подбуди за действията на изпълнителната власт, защото реализираната кадрова промяна странно последва след твърдения за прекратени договори в ущърб на агенцията и след поредица от публикации в интернет пространството, в които се споменават опити да се неутрализира възможността за разкриване на данни за допуснати в миналото злоупотреби за десетки милиони в същата тази Агенция по заетостта.

С уважение,

КРЕМЕНА АТАНАСОВА

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Синдикат на административните служители ”Подкрепа”

Може да изтеглите и да прочетете текста на писмото ТУК.