Напрежението в бюрата по труда расте

Напрежението в бюрата по труда достига взривоопасни нива – служители заплашват да напуснат заради мизерното заплащане и нечовешкото натоварване в последните дни, а за регистрация вече не стига един ден чакане по опашки в съпровода на непрекъснати скандали. Вчера в бюро по труда в столичния кв. “Левски” се стигна до намеса на полиция, след като служителите в бюрото отказаха да приемат правилата, с които чакащите на опашките се опитали сами да въдворят ред помежду си.

„Социално напрежение при колегите в бюрата по труда има, и то голямо, и ескалира всеки ден заради тези огромни опашки, които са там. Смятаме, че Агенцията по заетостта трябва да приема заявления онлайн, сканирани, без да се утежнява ситуацията с квалифициран електронен подпис или с ПИК от НОИ, тъй като повечето хора не притежават такъв“, коментира тази сутрин пред БНР Кремена Атанасова, зам.-председател на Националния синдикат на административните служители към КТ “Подкрепа”.

Бюрата по труда са на първа линия на икономическата криза – на техен гръб лежи почти всичката административна работа около вълната от нови безработни. Освен че регистрират в пъти повече безработни от обичайното всеки ден – в петък броят им надхвърли 7100 души, бюрата са натоварени с допълнителни задачи. Те вече приемат и заявленията за обезщетения за безработица вместо НОИ с цел да се облекчат гражданите да не висят и там по опашки. Освен това миналата седмица започнаха да приемат заявления от работодатели за участие в схемата 60/40. Тепърва се очакват и българите, които се върнаха от чужбина – много от тях досега бяха в задължителна 14-дневна карантина. В момента регистрация си вадят и хора, на които тя им е необходима за някои социални помощи.

Пълната статия можете да намерите ТУК.