Бюлетин на EPSU: EPSU постигна важен успех за работещите в сферата на здравеопазването, социалните и домашните грижи

Пандемията засегна тежко много работници, особено тези, които са изложени на контакт със заразени лица, например в сферата на здравеопазването и социалните грижи. Те бяха и продължават да бъдат изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19. Хиляди здравни и социални работници починаха. Европейският консултативен комитет по безопасност и здраве при работа, тристранен орган, беше помолен да преразгледа Препоръката за професионалните болести с оглед на пандемията. EPSU поиска да се признае, че не само здравните работници, но и работещите в сферата на социалните и домашните грижи трябва да бъдат признати за рискови. Групата на работниците, ръководена от EPSU и ETUI, убеди работодателите и правителствата да добавят следното:

“COVID-19, причинен от работа в областта на превенцията на заболяванията, в здравеопазването и социалните грижи и домашната помощ или в контекста на пандемията, в сектори, в които има епидемия при дейности, при които е доказан риск от заразяване.”

Това е важно, тъй като насърчава превенцията, признаването и компенсирането на професионалните заболявания. Освен това то насърчава сближаване между държавите членки в признаването на научно признати професионални болести. Въпреки че правилата са облекчени, много хора продължават да се заразяват. При нови огнища на заразата работниците с висок риск – често жени с несигурна работа и ниско заплащане, като например тези в сферата на домашните грижи – сега трябва да се обърне по-голямо внимание, а не да бъдат оставени на произвола на съдбата, както видяхме в началото на пандемията.

Международен ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията 2022

На 17 май много профсъюзи бяха активни, за да подчертаят работата на синдикатите срещу дискриминацията на работниците и членовете на ЛГБТ+ общността. За съжаление все още е необходимо да се обръща внимание и да се осъждат тормозът и насилието, с които те се сблъскват ежедневно – например в Унгария и Полша.

В бюлетина има много истории за работата, която вършим – но това е само върхът на айсберга в EPSU. Голяма част от ежедневната ни работа не намира място в тези бюлетини – например работата ни в ОРПЕА, тъй като следим развитието на събитията. Освен финансовите разкрития (връзка към сайта на ЕПСУ, на английски – тук), френските профсъюзи също се обявиха категорично в медиите срещу споразумението, сключено от UNI. ОРПЕА не показва признаци на промяна и продължава с атаките срещу синдикатите. Работата ни продължава и по отношение на Украйна. Установяват се контакти между синдикатите и се изграждат трайни връзки.

Защитници на правата на човека

И в личен план, бяхме изключително доволни да видим и разговаряме с Осман Иши тази седмица в Брюксел. Осман, синдикален другар от турския профсъюз KESK, беше арестуван през 2012 г. след семинар в Брюксел. Оказа се в затвора в продължение на месеци, а паспортът му беше отнет. Осман работи не само за синдикатите, но и за организации за защита на правата на човека. Той е част от защитниците на правата на човека в Турция. Признат в Турция, ЕС и извън него заради качеството на преценките си и почтеността си, наскоро паспортът му беше върнат, което му позволява да пътува. Той дойде да разговаря с различни организации, за да ги информира за положението в Турция. За нас беше чест, че намери време да се срещнем.

Миналата седмица имахме възможност да се срещнем  с Мария, една от нашите другарки от Беларус, която е в изгнание в Берлин и работи за независимите синдикати в БКДП. Говорихме за изключителния натиск, на който са подложени синдикатите; заплашени са от арести, тормоз и затвор. Сякаш за да илюстрираме това – в понеделник, 16 май, беше арестуван Максим Пазняку от независимия беларуски профсъюз BITU. Той току-що беше назначен за представител на конфедерацията, тъй като други лидери са в затвора – и веднага беше заплашен с арест. Именно нашите профсъюзни другари като Мария, Максим, Осман и много други заслужават и вдъхновяват нашата постоянна солидарност.