КТ “Подкрепа”: Веднага да внесат нов бюджет, защото хората ще сменят знамената с лопати

Синдикатите организират протести по градовете срещу политиката на замразяване на доходи.

“Надяваме се служебното правителство да подходи отговорно и да внесе нов проект на Закона за бюджета. Няма как да обясним на работещите, които едва свързват двата края, как техните доходи ще останат замразени при 20% инфлация”, коментира Кремена Атанасова от КТ “Подкрепа” в студиото на “Денят ON AIR”. 

Синдикатите настояват за нов бюджет за 2023 г., а Атанасова определи замразяването на заплатите като лоша политика.

“Ние още лятото държахме минималната работна заплата да стане 850 лв. Тогавашният финансов министър Асен Василев каза, че ще трябва да бъде променена. Разочаровахме се, че не стана с актуализацията на бюджета. Тези пари вече са крайно недостатъчно, към 1 януари сигурно минималната заплата трябва да бъде 900 лв.”, добави синдикалистът. 

И се закани, ако не бъде предложен нов бюджет, протестите да станат по-мащабни.

“Ако онзи ден хората бяха със знамената тук, следващият път ще бъдат с лопатите. Търпението им се изчерпва. Освен протести и стачки, ние нямаме други полезни действия. По отношение на бюджета, на Плана, хората не трябва да плащат цената на грешни политически решения”, заяви Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

И беше категорична – сега и веднага трябва да бъде внесен нов бюджет. Синдикатите са съгласни и на базовия бюджет, който предложи президентът Румен Радев.

“За нас е опция всякакъв бюджет, стига в него да има увеличение на минималната работна заплата. С тази инфлация нали не си представяме, че някой може да живее с 560 лв. на месец”, добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Статията може да видите и прочетете ТУК.

*САС Подкрепа не претендира над правата на използваните в статията материали.

Всички права над тези материали са на техните създатели.