МАЩАБНА ЕДНОЧАСОВА СТАЧКА НА РАБОТЕЩИТЕ В АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА /ОБЗОР/

Хиляди работници и служители на Агенцията за социално подпомагане в цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка.

Исканията на работещите са:
·        30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;
·        Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;
·        Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;
·        Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията, съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

Агенция за социално подпомагане е институцията, която е натоварена с нелеката задача да се грижи за най-уязвимите групи от нашето общество, а работещите в агенцията са не само утвърдени професионалисти, но и хора с големи сърца. В АСП работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда. Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата. Настояват за справедлива оценка на техния труд.
            

Българското национално радио отрази стачката на дирекциите социално подпомагане в гр. София и в цялата страна.

Организатор на едночасовата стачка е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“. Лидерът на синдиката Кремена Атанасова е категорична, че възнагражденията в Агенцията за социално подпомагане са обидни: 

“Исканията са основно за повишаване на възнагражденията – конкретно 30% увеличение в перо „Разходи за персонал“ на Агенция за социално подпомагане“. Не по-малко важно е средствата да бъдат разпределени справедливо.

Възнагражденията са различни, но социалните работници получават обидни заплати от порядъка 1100 – 1300 лева. Това не е просто професия. Те се чувстват длъжни да изпълняват своите задължения, въпреки унижението, на което ги подлага държавата. На тях разчитат най-уязвимите групи от обществото”. 

Линк: https://bnr.bg/horizont/post/101920995/protest-za-po-visoki-zaplati

В репортаж на БНТ бе отразена стачката в големите областни градове като София, Варна, Пловдив, Благоевград.

“Заплатата ми е направо обидна, но стоя. Обичам си, мога да кажа и аз, работата. Има много мои колеги, с които започнахме, напуснаха и си намериха работа в други сфери – учители и където повече се заплаща”, разказва Елица Ангелова – социален работник.

Социалните работници във Варна усещат допълнително натоварване и заради войната в Украйна. Разказват, че заради бежанската вълна се налага да работят извънредно.

Линк: https://bntnews.bg/news/socialni-rabotnici-v-stranata-izlyazoha-na-protest-snimki-1259426news.html

В репортаж на БТВ Новините също бе отразена мащабната стачка на работниците и служителите на АСП в цялата страна.

„Работата ни се увеличи в пъти в последните години, обхватът на подпомагане също се увеличи, така че е редно да бъдем оценени справедливо и достойно възнаградени за работата, която изпълняваме“, заяви Красимира Минчева от ДСП-Бургас.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/socialnite-rabotnici-izljazoha-na-predupreditelna-stachka.html

Нова телевизия бяха със стачкуващите от областните градове в страната. “Средната заплата в дирекция „Социално подпомагане” в Русе се движи около 1000 лева, което пречи на младите социални работници да се задържат на работа там”, обясни Светла Иванова, която е главен социален работник в дирекцията.

Линк:https://nova.bg/news/view/2023/12/12/436908/%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82/

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката на административните служители “Подкрепа” Кремена Атанасова заяви, че ако работниците и служителите не бъдат чути, има възможност да преминат в безсрочни ефективни стачни действия. “Сигурна съм, че средства биха могли да се намерят. В много сектори нещата ескалират. Очакваме покана от Министерството на труда и социалната политика. Министър Шалапатова може да вземе отношение”, добави председателят на Синдиката на административните служители “Подкрепа”.

Линк към интервюто: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/328418-ako-sotsialnite-rabotnitsi-ne-badat-chuti-predpriemat-bezsrochni-stachni-deystviya

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ благодари на хилядите стачкуващи, на всички свои членове, съмишленици и приятели, както и на медиите, които не пестиха усилията си и ефирно време за да бъде нашият глас чут!

Специални благодарности и на нашите колеги от пресцентъра на КТ „Подкрепа“ за усилията и неуморната работа!

Стотиците медийни отразявания от телевизии, радиа, сайтове и печатни издания можете да видите в прикачения файл.